El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres el decret llei aprovat pel Govern al desembre, que incloïa mesures com la pujada del 2,8% de les pensions contributives, el 6% de les pensions mínimes i el 9% de l’Ingrés Mínim Vital (IMV).
Amb 177 vots en contra i 171 a favor, la norma ha quedat derogada, deixant sense efecte totes aquestes mesures. UPN s’ha abstingut i l’exministre socialista José Luis Ábalos, ara al Grup Mixt, no ha assistit a la votació.
Fi de la pujada de pensions i de les ajudes socials
El rebuig del decret implica que:
- No s’aplicarà la pujada del 2,8% de les pensions contributives ni del 6% de les mínimes i no contributives.
- Es congela l’augment del 9% de l’IMV.
- Queden suspeses les ajudes al transport públic que s’anaven a prorrogar fins al juny de 2025.
- També es deixen sense efecte les mesures per evitar corts de subministraments bàsics i desnonaments a persones vulnerables, així com les ajudes per a afectats pel temporal de la DANA i els afectats de La Palma.
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha criticat durament la decisió de l’oposició, afirmant que:
“Si voten vostès que no a aquest decret, estan baixant les pensions, estan eliminant les ajudes al transport públic i deixant sense suport als afectats per la DANA a València.”
La justificació del PP i el paper de Junts
El PP, Vox i Junts han justificat el seu vot en contra del decret per raons diverses. Els populars han al·legat la inclusió d’una disposició sobre la cessió d’un palauet a París al PNV, seu de l’Institut Cervantes a França.
El vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo, ha acusat el Govern d’utilitzar el decret com a “xantatge” i ha instat l’Executiu a buscar suport en els seus socis. Bravo ha declarat:
“Si tenen una majoria progressista, sotmeten-se a una qüestió de confiança. Però si no poden governar, convoquen eleccions i tornen el poder als ciutadans.”
Per la seua part, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha anunciat que la seua formació votaria en contra de tots els decrets debatuts en el Congrés aquest dimecres, la qual cosa ha confirmat la postura final del PP.
Crítiques al Govern per l’ús dels decrets llei
Diversos grups parlamentaris han avalat el contingut del decret però han criticat l’ús “excessiu” d’aquesta figura jurídica per part del Govern.
- Des de Coalició Canària, Cristina Valido ha lamentat la dificultat per posicionar-se quan el decret inclou mesures tan diverses.
- Néstor Rego, del BNG, ha acusat el Govern d’usar aquesta eina “amb massa freqüència”.
- Mertxe Aizpurua, d’EH Bildu, ha advertit que la ciutadania “no ha de pagar pels càlculs partidistes” de la classe política.
Des d’ERC, Inés Granollers ha criticat que el decret barrege qüestions “molt rellevants”, obligant als grups a prendre decisions complicades sobre el vot.
Impacte per a la ciutadania
La derogació del decret suposa un revés per a milions de pensionistes, persones vulnerables i usuaris de transport públic, que es veuran afectats per la congelació de mesures destinades a pal·liar les desigualtats socials i promoure la resiliència climàtica i econòmica.