AVA-ASAJA demana als ajuntaments que actuen ja contra la sobrepoblació de jabalins aprofitant les ajudes de la Generalitat

Més de 300 municipis reben una moció per controlar la fauna salvatge i frenar els danys al camp valencià

L’organització agrària insta els consistoris a aprofitar les ajudes recollides en una nova ordre de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) ha presentat una moció en més de 300 ajuntaments de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de posar en marxa mesures urgents contra la sobrepoblació de jabalins, un problema que afecta greument tant a l’agricultura com a la seguretat ciutadana i viària.

L’organització agrària insta els consistoris a aprofitar les ajudes recollides en una nova ordre de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, que permet finançar fins al 100% d’actuacions de control poblacional de fauna salvatge.

Segons AVA-ASAJA, l’excés de jabalins provoca:

  • Greus danys a cultius
  • Accidents en carretera
  • Destrosses en nuclis urbans
  • Risc sanitari per transmissió de malalties al bestiar

El problema s’agreuja en zones on la caça esportiva no pot aplicar-se, com àrees agrícoles pròximes a urbanitzacions o finques sense responsable cinegètic designat.

Nova normativa, noves oportunitats

La moció presentada assenyala que la nova normativa autonòmica obri una oportunitat perquè els municipis col·laboren activament amb la Generalitat en el control no només del jabalí, sinó també d’altres espècies salvatges que perjudiquen el sector agrari.

A més, es proposa instar al Govern central a millorar els seguros agraris per cobrir també els danys provocats per fauna silvestre.

Ajudes i actuacions subvencionables

La ordre 4/2025, de 14 de març, contempla:

  • Subvencions per a tècniques de caça autoritzades
  • Serveis de recollida de cadàvers
  • Compra de materials com gàbies trampa i contenidors

Tot això per facilitar la intervenció dels ajuntaments en el control efectiu de la fauna.

Una crida clara a l’acció

El president de l’organització, Cristóbal Aguado, ha sigut contundent:

Fa anys que advertim del creixement descontrolat d’estes espècies i les seues nefastes conseqüències. Ara els ajuntaments tenen més eines i recursos per actuar. Si no fem res, seguirem veient com es perden collites, augmenten els accidents i es deteriora l’entorn rural.

Segons estudis de l’associació, en 2024 els danys causats per la fauna salvatge van superar els 50 milions d’euros, consolidant una tendència ascendent alarmant.